Landskapsarkitekt – annorlunda yrke

Landskapsarkitektur är ett jobb som många säkerligen inte vet att man kan utbilda sig till, eller ens att det existerar. Risken för att förväxla det med exempelvis trädgårdsmästare är stor, men de två yrkena skiljer sig mycket åt. Det landskap som en landskapsarkitekt designar och planerar handlar om allt från torg och parkeringsplatser till parker och trädgårdar. Det är med andra ord ett jobb som väldigt många människor kommer att se det direkta resultatet av. Dessutom är det ett mycket kreativt och spännande arbete, med en ständigt växande och föränderlig arbetsmarknad. Liksom alla arkitektyrken så är landskapsarkitektur en mycket internationell bransch, med stora möjligheter att få jobb utomlands.

Utbildning till landskapsarkitekt finns på två ställen i Sverige; vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala och Alnarp. Utbildningen är på 300 poäng, det vill säga fem år. Behörighetskraven, förutom grundläggande behörighet, för att kunna ansöka till utbildningen till landskapsarkitekt är Matematik C, Naturkunskap B eller Fysik, Kemi och Biologi A, samt Samhällskunskap A. Ett alternativ är att i stället gå Naturbruksprogrammet på gymnasiet, vilket har en annan uppsättning behörighetskrav men på många sätt är det bästa sättet att förbereda sig på en utbildning till landskapsarkitekt. Dessutom är Naturbruksprogrammet överlag en bra utbildning, som öppnar många möjligheter till att direkt efter gymnasiet kunna gå ut i arbetslivet.

För dig som har funderat på att exempelvis bli trädgårdsmästare så kan landskapsarkitekt vara ett mycket intressant alternativ, där du kan få arbeta med trädgårdar, parker och liknande på en mer grundläggande nivå och skapa utomhusmiljöer från grunden. 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *